5 greseli de evitat in scrisoarea de intentie

Chiar daca doar 1 din 2 scrisori de intentie sunt citite de recruiteri, ai 50% sanse ca a ta sa ajunga in fata acestuia si sa ii influenteze decizia de a te chema sau nu la interviul de angajare.

Evitand cele 5 greseli majore, care te pot descalifica din competitia pentru job-ul dorit, vei avea o scrisoare de intentie care va atrage atentia angajatorilor.

Nu trimiti o scrisoare de intentie personalizata

Recruiterii citesc atat de multe scrisori de intentie, incat este foarte usor pentru ei sa isi dea seama daca ti-ai personalizat scrisoarea de intentie sau trimiti acelasi exemplar, indiferent de job-ul pentru care aplici. In plus, daca nu ai abordat aspecte de interes major pentru companie sau aspecte care vizeaza job-ul la care aplici, vor conchide ca nu esti deloc interesat de acest job.

Nu faci o documentare despre activitatatea companiei

Este gresit daca incepi sa redactezi scrisoarea de intentie fara sa afli mai multe despre companie si despre locul de munca la care aplici, deoarece nu stii din ce unghi trebuie sa abordezi anuntul. Si in scrisoarea de intentie, trebuie sa convingi recruiterul ca te potrivesti mediului de lucru in care urmeaza sa lucrezi si ca ai aptitudinile si competentele necesate job-ului.

Fa o mica cercetare, afla care sunt problemele pe care le intampina acum compania si gandeste-te cum ai putea sa rezolvi sau sa preintampini asemenea probleme. Daca ai informatiile necesare despre aceasta, vei sti pe ce ton trebuie sa iti redactezi scrisoarea, mai ales daca e o companie cunoscuta pentru deschidere si pentru mediul de lucru creativ, iti poti asuma mai multe riscuri. Insa, daca este vorba de o companie conservatoare, precum sunt majoritatea bancilor din Romania, sau o companie despre care se stie ca urmeaza aceeasi linie stricta mereu, abordeaza un ton netru si rezervat.

Nu scoti in evidenta valoarea persoanala

Managerii de resurse umane cauta oameni care ii pot ajuta sa rezolve problemele pe care le intampina compania. Daca trimiti o scrisoare de intentie care nu subliniaza valoarea pe care o poti adauga companiei in cazul in care vei fi ales, recruiterul va trece din start peste scrisoarea ta.

Bazandu-te pe cercetarea facuta despre companie, arata ca stii cu ce se ocupa si stii care sunt provocarile pe care le intampina. Nu trebuie sa fie mentionate specific, poti doar sa evidentiezi un trend in industrie. De exemplu: “O multime de companii din domeniul medical se contrunta cu modul in care schimbarile legislative afecteaza posibilitatea lor de a oferi ingrijire de inalta calitate”. Apoi, evidentiaza modul in care experienta ta  te-a echipat cu abilitatile si competentele necesare pentru a satisface aceste nevoi. Eventual, mentioneaza modul in care ai solutionat o astfel de problema in trecut si iesi din anonimat!

Nu transmiti dorinta si entuziasm

In economia de azi, exista o multime de oameni cu abilitatile si competentele potrivite. Recruiterii primesc sute de CV-uri si scrisori de intentie pentru fiecare pozitie deschisa, asa ca este foarte dificil sa faca o departajare si fiecare amanunt conteaza. Pentru ca isi doresc pe cineva care are pregatirea necesara, dar si dorinta de a face parte din echipa, te sfatuim sa evidentiezi entuziasmul tau. Acesta transmite personalitatea ta si soft-skills-urile pe care angajatorii le cauta.

Nu trebuie sa aplici la sute de job-uri deschise de mai multe companii. Cauta 10 companii in cadrul carora chiar ti-ai dori sa lucrezi, personalizeaza-ti CV-ul, redacteaza o scrisoare de intentie din care sa reiasa dorinta de a lucra pentru aceasta si pasiunea pentru domeniu si adopta un ton autentic.

Ai redactat o scrisoare de intentie prea lunga sau plina cu greseli

Majoritatea recuiterilor considera ca o scrisoare de intentie trebuie sa aiba cel mult o jumatate de pagina. Prin urmare, chiar daca trebuie sa acoperi multe aspecte, trebuie sa fii succint. Angajatorii au tendinta de a considera greselile de scriere si erorile gramaticale drept o dovada de neglijenta si incapacitatea de a-ti verifica munca.

Corecteaza fiecare exemplar pe care il trimiti si roaga pe cineva sa te verifice, daca ai indoieli. In plus, cea mai mare greseala, din acest punct de vedere, este sa scrii gresit numele companiei. Aceasta te descalifica din start, asa ca acorda atentie maxima tehnoredactarii si verifica suplimentar scrisoarea.

Sunt foarte multe aspecte de care trebuie sa tii cont in construirea unei scrisori de intentie. In majoritatea cazurilor, lucrurile pe care nu trebuie sa le faci te ghideaza in construirea unei scrisori de intentie bune. Nu in ultimul rand, nu trebuie sa uiti ca nu e indicat sa folosesti de prea multe ori pronumele personal “eu”, deoarece te plaseaza ca individualitate si nu ca un membru stabil al unei echipe. De asemenea, evita abrevierile si stilul narativ sau limbajul colocvial. Nu trebuie sa incluzi, in scrisoarea de intentie, fotografia, varsta sau sexul.

Este oportunitatea ta de a te distinge. Foloseste-te de ea intr-un mod corect!
 

Va recomandam si:

Model scrisoare de intentie. Descarca modele pregatite de specialisti dn care merita sa te inspiri

ULTIMELE JOBURI