Secretele unui copywriter bun

Copywriter-ul este parte a echipei de creatie dintr-o agentie de publicitate sau full-service, care creeza materialul publicitar. Acesta, indiferent daca este parte integranta a unei campanii sau nu,  porneste de la o idee creativa care poate fi derivata pe mai multe medii (online, outdoor, TV, Radio etc.). Copywriter-ul trebuie sa tina cont de anumite criterii: target (publicul tinta), ton, mesaj, identitatea si pozitia brand-ului si sa poata realiza orice tip de text (de la sloganuri - propozitii scurte care descriu esenta unui brand si headline-uri memorabile si originale, pana la script-uri TV si spoturi radio).


Un copywriter lucreaza cu partenerul de echipa – art director-ul. In momentul in care accountul le-a transmis brief-ul de la client, incepe munca de creatie. Chiar daca art director-ul se ocupa de partea vizuala a unei campanii, trebuie sa lucreze impreuna pentru a gasi idei si concepte creative. Odata ce unul sau mai multe concepte cu multiple implementari sunt acceptate de directorul de creatie, incepe munca efectiva de redactare.


Meseria nu se invata, se fura!
Desi copywriter-ul lucreaza cu cuvinte, concepte si idei creative, nu putem vorbi de calificari formale necesare. Insa, pentru a fi bun si pentru a face fata in aceasta industrie competitiva, copywriter-ul trebuie sa posede o imaginatie bogata si capacitatea  de a transpune ideile si gandurile in cuvinte. Multe persoane incearca sa isi dezvolte aceste abilitati prin training-uri specializate, workshop-uri si cursuri de creative writing, insa aceasta nu este o profesie pe care sa o poti invata la facultate!


„Be a grammar nazy!”
O conditie de baza este sa stapanesti perfect atat limba in care vei comunica, cat si alte limbi straine, si sa dai atentie maxima detaliilor. Un copywriter care face greseli gramaticale sau de redactare nu va fi apreciat intr-o agentie, indiferent cat de creativ este.

In plus, trebuie sa detina un vocabular dezvoltat, care sa ii permita sa evite inestetica repetitie. Este important sa manipuleze cu usurinta cuvintele si sa poata sa faca trecerea de la un registru stilistic la altul.


Invata o noua limba straina sau cum sa vorbesti cu partea emotionala a consumatorilor!
Scopul copywriter-ului este de a utiliza strategic cuvintele, pentru a-i face pe consumatori sa actioneze. Este o arta si o stiinta in acelasi timp sa scrii mesaje clare, persuasive si originale, reusind sa selectezi, sa construiesti si sa traduci ideile abstracte in cuvinte care sa exprime produsul pe care vrei sa il vinzi.

De aceea, un copywriter trebuie sa jongleze cu termenii astfel incat sa creeze imagini mentale si sa detalieze beneficiile unui produs pe intelesul cititorului, fara insa a fi prea direct. El poate folosi analogii, cugetari sau cuvinte puternice, fiind atent sa preintampine posibilele obiectii si sa creasca credibilitatea textelor sale.


Copywriter-ul trebuie sa inteleaga strategiile de marketing, elementele psihologice si de limbaj care sa il ajute sa fie persuasiv si sa ii permita sa transforme un simplu text intr-un reclama de efect.


Asuma-ti noile prenume: documentarist – cercetator – copywriter
Un copywriter bun detine abilitatea de a vedea lucrurile atat din punctul de vedere al producatorilor, cat si prin ochii consumatorilor. Pentru ca nu este intotdeauna usor sa scoti in evidenta beneficiile produselor oferite sau Unique Selling Point-ul (USP), documentarea, cercetarea statistica de marketing si intrebarile potrivite fac diferenta intre un text mediocru si o reclama premiata la Cannes Lions.

Cercetarea continua cu privire la stilul de viata al consumatorilor, la atitudine acestora, la comportamentul si la buying pattern-urile pe care le urmeaza, ajuta copywriter-ul sa dezvolte o buna intelegere a celor carora li se adreseaza si ii permite sa se pozitioneze. 

De exemplu, Find your greatness de la Nike a fost lansata in contextul Olimpiadei din Londra si se bazeaza pe un comportament des intalnit in randurile consumatorilor. Acestia considera ca maretia nu poate fi atinsa de o persoana oarecare, ci doar de vedete, de cei care (in special) isi etaleaza aceasta maiestrie si primesc premii internationale. Creatorii reclamei s-au folosit de aceasta impresie generala, au profitat de context (Olimpiada din 2012) si au filmat o serie de filmulete care ii invita pe oameni sa creada in puterea lor, chiar daca nu participa la Olimpiada.


Acesta este un exemplu de buna intelegere a consumatorului, a principiilor dupa care acesta traieste si isi organizeaza stilul de viata. Un copywriter bun va folosi in favoarea lui documentarea, cercetarea si campaniile precedente, pentru a crea mereu ceva mai bun!


Gaseste originalitatea la intersectia lucrurilor comune!
Job-ul unui copywriter nu se incheie odata cu programul de lucru. Orice discutie in care acesta se implica trebuie sa aiba ca structura AIDA (Attention, Interest, Desire, Action), care ii permite sa isi puna mereu in valoare creativitatea.

Atat lucrurile marunte, cat si evenimentele mediatizate, ii ofera unui copywriter sansa de a lansa o campanie pentru clienti sau pentru posibili clienti. Spontaneitatea si originalitatea merg mana-n mana cu aceasta meserie. Cele mai creative idei se gasesc in situatii si intamplari comune sau sunt reactii la intamplari pe care alti oameni le trec cu vederea sau le iau ca atare. In aceasta meserie, trebuie sa profiti de fiecare ocazie pentru a-ti demonstra creativitatea!

Un copywriter bun se foloseste de toate mijloacele de comunicare scrisa, pentru a promova produse si servicii atat clientilor, cat si posibililor clienti. El da dovada de putere de convingere si de creativitate, lucrand atat cu emotii, cat si cu rationamente logice.

Va recomandam si:

O zi din viata unui consultant de management